Wat is een obstacle run en hoe bereid je je erop voor? | PUMA (2024)

Wil je na deelname aan gewone hardloopevenementen wel eens een andere uitdaging? Durf jij het aan om touwen te klimmen, door de modder te glibberen, zandzakken te tillen en over muren te klimmen? Dan kan een obstacle run wel eens jouw volgende uitdaging worden.

Obstacle runs zijn er voor ieder niveau. Van een 5 km mud run tot een 24-uurs endurance race. Wil jij je grenzen opzoeken? Lees dan verder in deze gids waar we de verschillende soorten obstacle runs toelichten en je uitleggen hoe je je het beste voor kunt bereiden.

Wat we bespreken in deze gids

1. Wat is een obstacle run?

2. Wat is het doel?

3. Verschillende soorten obstacle runs

4. Hindernissen

5. Hoe zwaar is een obstacle run?

6. De beste outfit

7. Bereid je voor

Wat is een obstacle run?

Een obstacle run is bekend onder verschillende termen, zoals een obstakelloop, stormbaan, survival run, obstacle parcours, hindernisbaan, mud run of endurance race.

Een obstacle run is een hardloopevenement waarbij je onderweg verschillende hindernissen tegenkomt. Deze hindernissen moet je zien te passeren door te springen, klimmen, kruipen en zwemmen. Vaak loopt het parcours door de natuur en kom je modder en water tegen.

Wat is een obstacle run en hoe bereid je je erop voor? | PUMA (1)

Wat is het doel van een obstacle run?

Het doel is om als deelnemer je fysieke en psychologische grenzen op te zoeken. Fysiek spreekt voor zich, aangezien je meerdere obstakels moet overwinnen die spierkracht en uithoudingsvermogen vragen.

Psychologisch zal een obstacle run ook uitdaging bieden. Sommige deelnemers zullen namelijk hun angsten moeten overwinnen om bepaalde hindernissen te volbrengen. Denk aan in het water springen vanaf een hoog platform, door donkere tunnels kruipen, onder lichte stroom komen te staan of jezelf door een koude omgeving waden.

Nadat je een obstacle run hebt afgelegd zal je echte overwinning voelen en mag je absoluut trots op jezelf zijn.

Welke verschillende obstacle runs zijn er?

Een obstacle run is eigenlijk een brede term. Obstacle runs zijn namelijk onder te verdelen in vier categorieën:

  1. Obstacle Course Race (OCR). Een hardloopwedstrijd waarbij je onderweg hindernissen tegenkomt. De hindernissen liggen uit elkaar en je rent dus van hindernis naar hindernis. Je kunt dit ook wel zien als een stormbaan.
  2. Survival Runs. Bij een survival run is het de bedoeling dat je de grond niet raak. Het is dus een parcours dat volledig uit hindernissen bestaat. Als je de grond wel raakt moet je terug naar het begin van de hindernis om deze opnieuw te doen.
  3. Endurance. Een endurance race kan alle elementen van alle soorten obstacle runs omvatten. Het is echt gericht op uithoudingsvermogen. De zwaarste endurance races duren 24 uur, maar er zijn ook races van 6 en 12 uur.
  4. Mud Runs. Bij modderraces ligt de focus op modder. Modder maakt alles glad en glibberig en zelfs rennen is dus moeilijk. Het instapniveau van deze races is erg laag en vaak worden deze runs in teamverband afgelegd.

Wat is een obstacle run en hoe bereid je je erop voor? | PUMA (2)

Welke hindernissen kun je verwachten?

De hindernissen die je kunt verwachten zijn afhankelijk van het soort run waar je aan mee doet. Bij een mud run zal modder het voornaamste obstakel zijn, al kun je tijdens deze runs ook verwachten dat je over muren moet klimmen en door banden moet hoppen.

Hieronder lichten we enkele hindernissen toe en bij welke soort run je deze kunt verwachten.

  • Klimmen. Muren komen in vrijwel alle obstacle runs voor. Vaak hangen er touwen of netten aan die het mogelijk maken om eroverheen te klimmen.
  • Tijgeren. Zeker bij mud races zal tijgeren een onderdeel zijn van de run. Je moet dan onder een touwnet of prikkeldraad door de modder heen glibberen.
  • Vuur. Bij verschillende runs kun je vuur tegenkomen als obstakel met als doel om eroverheen te springen.
  • Slingeren. Zeker bij survival runs zal ring-, balk- of touwslingeren een onderdeel zijn van de run. Het vraagt veel armkracht en biedt een enorme fysieke uitdaging.
  • Balans. Balanceren over houten balken, op ballen of wankelende platformen, het kan deel uitmaken van iedere obstacle run.
  • Zwemmen. Vooral bij mud races zal je merken dat water en slootjes onderdeel zijn van de race. Soms kun je eroverheen springen, soms zal je erdoorheen moeten zwemmen.
  • Springen. Van obstakel naar obstakel springen zal zeker bij survival runs onderdeel uitmaken van de race. Je kunt echter bij ieder soort obstacle race verwachten dat je ergens overheen of naar toe zal moeten springen.

Hoe zwaar is een obstacle run?

Hoe je het ook wendt of keert, een obstacle run is pittig. Een hardloopafstand van 5 km is niet te vergelijken met en obstacle run van 5 km. Er wordt namelijk veel meer fysieke activiteit van je verwacht. Als je pas net begint met hardlopen, zal een obstacle run misschien iets te hoog gegrepen zijn.

Je hoeft echter niet per se hard te lopen. Je mag ook van hindernis naar hindernis wandelen. Meestal is het zelfs toegestaan om bepaalde hindernissen over te slaan, al heb je dan aan het einde niet de hele obstacle run voltooid.

Zorg ervoor dat je in ieder geval de conditie opbouwt om de afstand te kunnen joggen, zodat je een grotere kans hebt om de run te voltooien.

Heb je een specifieke outfit nodig?

Er bestaat geen specifieke obstacle run kleding, maar we kunnen je wel wat advies geven. Zorg in ieder geval voor goede hardloopschoenen met voldoende grip. Vaak zijn trailschoenen je beste optie. Lees verder in onze gids “Welke trailschoenen passen bij jou?” om in 7 stappen het perfecte paar te vinden.

Zorg er verder voor dat je hardloopkleding draagt die vies mag worden en waar je weinig waarde aan hecht. Het kan namelijk zomaar gebeuren dat je ergens achter blijft hangen en je shirt of broek scheurt.

Hoe bereid je je voor op een obstacle run?

Obstacle running is een combinatie van kracht en cardio. Je moet dus niet alleen goed kunnen hardlopen, maar ook je bovenlichaam voldoende trainen om de hindernissen te kunnen overwinnen.

Er zijn een aantal trainingen die je kunt doen om je voor te bereiden op een obstacle run:

  • Trailrunnen is een vorm van hardlopen waarbij je over onverharde wegen en paadjes loopt. Je traint met trailrunnen aan balans en het trainen van je enkels.
  • Bootcamp en crossfit zijn populaire sporten onder obstacle runners. Je traint er je hele lichaam mee en wordt dus sterker in al je spieren.
  • Burpees en pull-ups zijn krachtige oefeningen om je lichaam voor te bereiden op een obstacle run. Burpees richten zich voornamelijk op fysiek uithoudingsvermogen en pull-ups zijn zeer goed voor armspieren en core stability.
  • HIIT training is een explosieve training waarin je in korte tijd je uithoudingsvermogen op de proef stelt. Met HIIT oefeningen bouw je zowel conditie als spieren op en zijn dus een goede voorbereiding op een obstacle run.

Zoek je grenzen op

Een obstacle run is een tak van hardlopen, waarbij er meer nodig is dan snelheid. Behendigheid, kracht en uithoudingsvermogen komen allemaal aan bod. Bereid je goed voor op een obstacle run door voldoende te trainen, de juiste hardloopschoenen aan te schaffen en een goede outfit te kiezen. Dan kun jij onbevreesd je grenzen opzoeken en je angsten overwinnen. Veel succes.

Wat is een obstacle run en hoe bereid je je erop voor? | PUMA (2024)

FAQs

Wat is een obstacle run en hoe bereid je je erop voor? | PUMA? ›

Een obstacle

obstacle
Een obstakel of barrière is in het algemeen iets wat de voortgang van iets anders belemmert. Het kan doelbewust gebouwd zijn, of een onbedoeld neveneffect zijn.
https://nl.wikipedia.org › wiki › Obstakel
run is een tak van hardlopen, waarbij er meer nodig is dan snelheid. Behendigheid, kracht en uithoudingsvermogen komen allemaal aan bod. Bereid je goed voor op een obstacle run door voldoende te trainen, de juiste hardloopschoenen aan te schaffen en een goede outfit te kiezen.

Wat trek je aan bij Obstacle Run? ›

Welke kleding trek je aan tijdens een obstacle run? Over het algemeen is het aan te raden om strakke sneldrogende kleding te dragen tijdens een obstacle run. Daarnaast is het ook verstandig om handschoenen aan te doen voor extra grip en bescherming. En vergeet natuurlijk niet om goede sokken en schoenen te dragen!

Is een Obstacle Run zwaar? ›

Wanneer je een obstacle run gaat lopen, hoor je veel ervaringsverhalen en tips en tricks. “Het wordt zwaar!

Wat is de zwaarste Obstacle Run? ›

De Iron Viking is door vele media en deelnemers omschreven als de zwaarste marathon ter wereld: 42km met meer dan 100 obstakels! Het is de ultieme uitdaging voor obstacle runners en/of sporters die ervan houden fysiek en mentaal tot het uiterste te gaan! Durf jij het aan?

Hoeveel Obstacle runs zijn er in Nederland? ›

In Nederland zijn er in 2018 zo'n 200 obstacle of mud runs.

Wat houd een Obstacle Run in? ›

Een obstacle run is een hardloopevenement waarbij je onderweg verschillende hindernissen tegenkomt. Deze hindernissen moet je zien te passeren door te springen, klimmen, kruipen en zwemmen. Vaak loopt het parcours door de natuur en kom je modder en water tegen.

Wat moet je eten voor een Obstacle Run? ›

Ongeacht de afstand die je gaat lopen kun je de avond voor een obstacle run het beste een koolhydraatrijke maaltijd eten, zoals een pastagerecht. Neem wel een normale portie anders hebben je darmen te veel te verwerken. Ook nog de volgende dag kun je daar last van hebben. Drink gewoon 3 liter verspreid over de dag.

Hoeveel calorieen verbrand je met een obstacle run? ›

Je lichaam vraagt tijdens de trainingen voor een obstacle run marathon om veel meer energie. Voor de beeldvorming: na een hardlooptraining van 10 km worden (afhankelijk van o.a. leeftijd, lengte, gewicht) als snel tussen 750 en 1250 calorieën verbrand.

Is Trailrunnen zwaarder dan hardlopen? ›

Kies een trail die bij jou past, waarbij je je moet realiseren dat het lopen van trailruns fysiek zwaarder is dan het lopen op de weg. De natuur heeft hier de dikke vinger in de pap: je bent afhankelijk van de weersomstandigheden en hoogteverschil.

Wat is de zwaarste duursport? ›

De Barkley Marathons staat bekend als de zwaarste ultraloop ter wereld. Slechts 15 lopers haalden (in 35 jaar tijd) de finish. De race vindt plaats in Frozen Head State Park in Tennessee en heeft een mysterieus karakter.

Hoeveel kost een Viking run? ›

Natuurlijk ben je van harte welkom om de deelnemers aan te komen moedigen, entree is gratis en het terrein opent om 08.30u. Er zijn naast vele hindernissen ook verschillende standjes, catering etc. rond het start- finishgebied te zien. Bij gebruikmaking van parkeergelegenheden kan parkeergeld worden gevraagd.

Wat is de Viking run? ›

Het is een Run waarbij je een bepaalde afstand aflegt (7, 13, 19 of zelfs 42 en 60 km) met onderweg afwisselend hardlopen en obstakels passeren. Bij Strong Viking zit er een afstand tussen de obstakels van ongeveer 1 tot 3 km.

Welke sokken Obstacle Run? ›

Sokken en gaiters

Laat je katoenen sportsokken maar thuis! Je sokken worden namelijk nat en drogen niet meer op. Blaren en schuurplekken is niet iets waar je op zit te wachten.

Welke schoenen voor Viking run? ›

Schoenen voor marathons en ultra's

Ben je nou een echt kilometervreter en ga je meedoen aan de Iron Viking, Ultra Viking, Mud Masters Marathon of andere lange run? Dan is de Inov-8 X-Talon Ultra 260 V2 de schoen die je moet hebben. De perfecte schoen voor het lopen van lange afstanden over zacht en modderig terrein.

Hoeveel calorieen verbrand je met een Obstacle Run? ›

Je lichaam vraagt tijdens de trainingen voor een obstacle run marathon om veel meer energie. Voor de beeldvorming: na een hardlooptraining van 10 km worden (afhankelijk van o.a. leeftijd, lengte, gewicht) als snel tussen 750 en 1250 calorieën verbrand.

Wat mag je niet dragen tijdens een modderloop? ›

Draag geen katoen , want dat neemt ongeveer een kilo water en modder op en je gaat proberen om een ​​deel daarvan weg te rennen. Kies voor ademende synthetische stoffen — Coolmax-achtige materialen zijn het beste.

Top Articles
Keto Pesto & Feta Chicken Casserole - Recipe (Video) - Diet Doctor
The Ultimate Winter Lentil & Roast Veg Bake | Rebel Recipes
O Riley Auto Parts Near Me
El Paso Craigs
Rs3 Bring Leela To The Tomb
Mensenlinq: Overlijdensberichten zoeken in 2024
What Is The Value Of 53I 9
Fy23 Ssg Evaluation Board Fully Qualified List
Body Rub Phoenix
Levidia 2019
Restaurant-grevesmuehlen in Freiburg im Breisgau
Naughty Neighbor Tumblr
Craiglist Tulsa Ok
2887 Royce Road Varysburg Ny 14167
Breakroom Bw
Ninaisboring
Best Chinese Rome Ny
Massage Parlor Columbus Ohio
Acb Message Board Yahoo
Black Adam Showtimes Near Linden Boulevard Multiplex Cinemas
Eureka Mt Craigslist
8 Farmhouse Classroom Essentials
Hingham Police Scanner Wicked Local
Dl 646
Barber Gym Quantico Hours
Apple Watch 9 vs. 10 im Vergleich: Unterschiede & Neuerungen
Brublackvip
Ignition Date Format
Help with Finding Parts for Your Vehicle
Www.playgd.mobi Wallet
Christian Publishers Outlet Rivergate
Malibu Horror Story Showtimes Near Regal Atlantic Station
600 Aviator Court Vandalia Oh 45377
Www.manhunt.cim
Jessica Oldwyn Carroll Update
Www.1Tamilmv.cfd
National Weather Service Pittsburgh Pa
Crime Times Louisville Ky Mugshots
Lol Shot Io Unblocked
Israel Tripadvisor Forum
Cetaphil Samples For Providers
Motorcycle Sale By Owner
Rabbi Raps
University of Nevada, Las Vegas
1 Reilly Cerca De Mí
Cetaphil Samples For Providers
Stock Hill Restaurant Week Menu
Grizzly Expiration Date 2023
What Time Does Walmart Auto Center Open
Gemini Home Entertainment Wiki
Penn Highlands Mon Valley | Penn Highlands Healthcare
Jimmy.johns Order Online
Latest Posts
Article information

Author: Kieth Sipes

Last Updated:

Views: 5567

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kieth Sipes

Birthday: 2001-04-14

Address: Suite 492 62479 Champlin Loop, South Catrice, MS 57271

Phone: +9663362133320

Job: District Sales Analyst

Hobby: Digital arts, Dance, Ghost hunting, Worldbuilding, Kayaking, Table tennis, 3D printing

Introduction: My name is Kieth Sipes, I am a zany, rich, courageous, powerful, faithful, jolly, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.